tisdag 8 mars 2011

Att sy muddbyxor

Att sy byxor är egentligen ganska enkelt. Fort går det också!
Jag fick en oanvänd luvtröja i strl xl av en kompis som inte ville ha den. Den slaktades och räckte till två par muddisar, det är fortfarande tyg kvar! Hur bra som helst! Släng inte kläder ni inte använder gott folk :-)

Har man ett färdigt mönster underlättar det ju, men har man inte det kan man göra sitt eget, det är ju bara att ta ett par gamla byxor och rita av på ett ungefär. Jag har Meedoms mönster till dessa byxor, men har justerat benvidden lite eftersom jag vill ha dem vidare ned till och gjort benen kortare, tycker det är snyggt med långa muddar!


Tröjan, styckad och slaktad. Jag tog ett E från Sweden för att göra en applikation, min son heter ju passande nog Elias!
Klipp ut delarna och sy i hop sömmen på insidan benen, tyget räta mot räta så klart :-)
Det här momentet är lite magiskt! Vräng det ena benet, så att rätsidan är utåt. Stoppa in det benet i benet som fortfarande har avigan ut. Sy sedan sömen, där jag har mina fingrar på bilden, grensömmen. När du sedan vränger rätt brallorna, ja då sitter de ihop!
Voila´!

Munkfickan från tröjan kan användas!
Den sprättade jag av och Klipp Klipp:

Så blev det fickor till brallorna! Vik in kanterna, nåla och pressa dem med strykjärnet! Sy fast! Sen kan man gör på två sätt i överkant, antingen sy fst dem i samm söm som mudden, eller sy fast överkanten på fickan direkt i byxan, om du förstår? :-)

Mudden syr man i hop efter att ha klippt önskad storlek, tänk på att den ska vikas dubbel. EFTER att du sytt sömmen som håller i hop den, annars blir det stölligt, som vi säger i värmland :-P 

Nåla den vikta mudden som ovan och sy fast den. Jag brukar nåla på 4-8 ställen samtidigt som jag sträcker för att få ett jämt "rynk". Sy och sträck!
Så där ja?! Trycket som var på bröstet på tröjan är på rumpan nu :-)
Här är ett par byxor till, där jag bara använde bokstaven E

2 kommentarer:

  1. Hej hej!
    Jag undrar om du skulle kunna tänka dig att dela med dig ett litet tips om hur man får till rätt bredd på mudden över magen. Jag gör den alltid för lös. En liten fingervisning i hur man ska tänka och göra.

    /Erika

    SvaraRadera
  2. Så tuffa byxor. Är själv inte bästa sömmerskan men ska försöka fixa ett par sådana till lill killen. :) Fin blogg har du!

    SvaraRadera